معرفی وبلاگ
دسته
لینک دوستان
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 337120
تعداد نوشته ها : 574
تعداد نظرات : 38
reza
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

راه های درمان ترش کردن غذا

ترش کردن غذا

 

از راه های درمان غیردارویی بیماری ریفلاکس(ترش کردن غذا) می توان به عواملی مانند تغییر در شیوه زندگی و عادات غذایی و عدم مصرف دارو به صورت خودسرانه اشاره کرد. غذاهای چرب مصرف نگردد و وزن بدن در حد مطلوبی نگه داشته شود و در صورت چاق بودن، وزن اضافی را کاهش داد.

از مصرف سیگار خودداری شود و مصرف چای و ترکیبات کافئین دار به حداقل برسد. پرهیز از مصرف مایعات در وعده های غذایی و خوردن وعده های غذایی کم حجم جهت درمان این بیماری ضروری است.

مصرف مکرر وعده های غذایی و در حجم کم برای این افراد توصیه می شود. هم چنین این بیماران نباید حداقل 2 تا 3 ساعت بعد از خوردن غذا، اقدام به استراحت و دراز کشیدن نمایند. در ضمن هنگام خوابیدن باید از بالش بلندی برای زیر سر استفاده کنند.

درمان دارویی همراه با روش های غیر دارویی باید شروع شود. بیماران می توانند از داروهای متنوعی که توسط پزشک قابل تجویز است، استفاده کنند که از آن جمله می توان به مصرف آنتی اسیدها و قرص های H2 بلاکر و ترکیبات PPI مانند  امپرازول اشاره کرد.

آیا بعد از درمان،امکان عود مجدد بیماری وجود دارد؟

بله، متأسفانه از خصوصیات این بیماری عودهای مکرر بعد از درمان می باشد. در حدود 80 تا 90 درصد بیماران پس از قطع دارو، دچار عود بیماری می شوند. لذا لازم است این بیماران بدون هیچ گونه نگرانی به مصرف داروهای توصیه شده توسط پزشک ادامه دهند.

عدم درمان به موقع این بیماری چه عوارضی دارد؟

عدم درمان به موقع ممکن است باعث شود که این بیماران مبتلا به بیماری مری بارت شوند و متعاقب آن سرطان مری ایجاد شود، البته مصرف داروهای عنوان شده به طور کامل از ابتلا به سرطان مری پیشگیری نمی کند. نکته مهم، تشخیص به موقع بیماری می باشد که در صورت ایجاد علایم و شواهدی به سمت ابتلا به مری بارت یا سرطان مری، به موقع درمان مناسب شروع شود.

توصیه کلی شما به این بیماران کدام است؟

در صورتی که این بیماران علایمی همچون تهوع و استفراغ شدید، کم خونی، کاهش اشتها، کاهش وزن و گیر کردن غذا در مری را مشاهده کردند حتماً بدون هیچ معطلی، جهت بررسی عوارض ریفلاکس و یا احتمالاً بیماری های دیگر که می توانند علایم مشابه بیماری ریفلاکس ایجاد کنند، به پزشک مراجعه کنند.

این بیماری، یک بیماری مهم می باشد و باید زود شناخته شود و از سایر بیماری هایی که ممکن است با این بیماری تظاهرات مشترک داشته باشند، افتراق داده شود و بعد از اثبات این بیماری، فرد تحت درمان مناسب قرار گیرد.

دکتر علیرضا خلیلیان- متخصص بیماری های داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد

استادیار دانشگاه علوم پزشکی همدان

دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:28

التهاب مری؛ توصیه ها و پرهیزها

ازوفاژیت

 

"ازوفاژیت" (esophagitis) به معنای "التهاب مری" است. علت این بیماری برگشت اسید معده یا محتویات قسمت فوقانی دوازده(ابتدای روده باریک) به ناحیه LES می باشد(LES اسفنگتر حد فاصل بین مری و معده است). گزارش مدونی از شیوع این بیماری در ایران در دسترس نیست. از جمله علائم این بیماری اشکال در بلع، بلع دردناک و سوزش سر دل را می توان نام برد.

علل التهاب مری

عواملی مانند ابتلا به عفونت های باکتریایی  و ویروسی، خوردن غذاهای محرک مثل انواع ادویه جات و قهوه و شکلات، اشعه درمانی(جهت درمان سرطان سینه) و تغذیه با لوله به مدت طولانی جزء علل حاد و عواملی چون فتق مری، افزایش فشار داخل شکمی، استفراغ های مکرر، کاهش فشار ناحیه LES و تاخیر در تخلیه معدی جزء علل مزمن این بیماری هستند. همچنین مصرف نابجای بعضی از داروها به خصوص داروهای خانواده آسپیرین، مصرف سیگار، بارداری، چاقی، افزایش وزن و بالاخره آسیب نخاع پشتی از جمله عوامل دیگری هستند که می توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.

رژیم غذایی این بیماران به صورت فردی بوده و بیمار حتما می بایست توسط پزشک متخصص مورد معاینه و مشاوره قرار گیرد.

به طور کلی توصیه های رفتاری و تغذیه ای زیر ارائه می گردد.

توصیه های رفتاری مناسب جهت بیماران مبتلا به ازوفاژیت

1- بیمار پس از خوردن غذا، حدود نیم تا یک ساعت حالت نیمه نشسته داشته باشد و از دراز کشیدن بعد از غذا خوردن خودداری شود.

2- عدم فعالیت بدنی شدید بعد از غذا خوردن

3- استفاده از لباس های کاملا گشاد در هنگام غذا خوردن

4- امتناع از خوردن غذا حدود دو ساعت قبل از خواب شب

5- ترک سیگار در صورت مصرف (سیگار باعث شل شدن ناحیه LES می شود)

6- کاهش وزن برای افرادی که از چاقی رنج می برند.

توصیه های تغذیه ای مناسب جهت بیماران مبتلا به التهاب مری

التهاب مری

اگر هدف از درمان بیماری، جلوگیری از درد و تحریک مخاط به علت التهاب مری در مرحله حاد بیماری باشد، بیمار نباید از غذاهای با PH بالا (غذاهای اسیدی) استفاده کند. همچنین خوردن غذاهای محرک و تند مثل فلفل های سیاه و قرمز و چای، به خصوص چای پررنگ، توصیه نمی شود.

اگر هدف از درمان بیماری، جلوگیری از برگشت مواد غذایی از معده و بعضا قسمت ابتدایی دوازدهه به داخل مری باشد، بهتر است بیمار تعداد وعده های غذایی خود را افزایش دهد و ترجیحا از شش وعده غذایی به جای سه وعده غذایی استفاده نماید.

اگر هدف از درمان، کاهش غلظت اسید معده و تخریب آن است، باید از مصرف هر گونه غذایی که در آن عمل تخمیر صورت گرفته است، خودداری شود. همچنین در این حالت استفاده از نوشیدنی های کافئین دار، نظیر قهوه نیز توصیه نمی گردد. این بیماران باید از خوردن نعناع، شیر پرچرب و مرکبات و آب آنها مثل گریپ فروت و پرتقال، آناناس و همچنین گوجه فرنگی نیز خودداری کنند.

دکتر منصور شهرکی– متخصص تغذیه و رژیم درمانی
دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:27

چند پیشنهاد برای کاهش آلودگی هوا

آلودگی هوا

 

در جلسه کمیته هماهنگی و نظارت مواقع اضطراری آلودگی هوای تهران چند پیشنهاد ارائه شد که مهم ترین آنها حذف موتور‌سوارها از خیابان‌ها و تغییر ساعت کار ادارات بود.

مشاور محیط زیست معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در جلسه کمیته هماهنگی و نظارت مواقع اضطراری آلودگی هوای تهران با ارائه پیشنهاد ممنوعیت تردد موتورسیکلت‌ها در محدوده‌های طرح ترافیک و زوج و فرد به مدت یک ماه، دلیل پیشنهاد خود را ایجاد بی‌نظمی در تردد و ترافیک در خیابان‌ها توسط موتورسواران عنوان کرد که عامل 25 درصد آلودگی هوا هستند.

وحید نوروزی در عین حال خودروهای کاربراتوری را از عوامل اصلی آلودگی هوا ذکر کرد و خواستار محدودیت تردد آنها در سطح شهر شد.

نوروزی همچنین بر تعطیلی مهدهای کودک در شرایط اضطراری بودن آلودگی هوای تهران تاکید کرد.

حیدرزاده، مشاور شهردار تهران در امور محیط زیست نیز با حضور در این جلسه، بررسی طرح جامع ترافیک را به عنوان اولین پیشنهاد خود مطرح و به موضوع تغییر ساعات کار ادارات برای کاهش ترافیک و آلودگی هوا تاکید کرد.

وی با اشاره به راه‌اندازی سامانه «پیام کوتاه» از طریق شرکت کنترل ترافیک از 29 دی ماه امسال از بیماران قلبی، جانبازان شیمیایی و کهنسالان خواست، تا با ثبت‌نام در وب سایت موجود، پیام‌های کوتاه پیش‌بینی وضعیت آلودگی هوا را دریافت کنند.

خودرو

رشیدی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران ـ نیز پیشنهاد تردد خودروهای پاک به محدوده طرح ترافیک و زوج و فرد در مواقع اضطراری آلودگی هوا را با نیت کاهش بار آلودگی هوای تهران ارائه کرد.

همچنین نواب‌زاده که به عنوان نماینده شورای عالی ترافیک در جلسه شرکت کرده بود، در پاسخ به پیشنهاد نوروزی در مورد تعطیلی مهدهای کودک آن را امری امکان‌ناپذیر دانست و ارائه خدمات رفاهی مهدهای کودک به خانواده‌ها، بالاخص والدین کارمند را دلیل گفته‌های خود عنوان کرد.

محمدرضا محمودی، نماینده ستاد حوادث غیرمترقبه نیز خطاب به نمایندگان دستگاه‌های حاضر در این جلسه ، اذعان کرد: از هفته گذشته تاکنون، مکاتباتی با معاون اول رییس جمهور در زمینه‌ اجباری شدن معاینه فنی خودروهای ادارات انجام شده و همچنین با ادارات نیز مکاتباتی برای کاهش درجه حرارت ساختمان‌های اداری و با شهرداری برای حذف عوامل انسداد معابری همچون قلهک که آلودگی هوا در آنجا بیشتر است، داشتیم، اما عملیاتی شدن چنین درخواست‌هایی را حداقل در اداراتی که نمایندگانشان امروز در این جلسه حضور دارند، ندیدیم.

یوسف درون‌پرور، سرپرست معاونت عمرانی استانداری تهران نیز در پایان این جلسه با جمع‌بندی موضوعات مطروحه به تک تک پیشنهادات ارائه شده، پاسخ داد.

درون پرور، ممنوعیت پارک خودرو در دو ایستگاه قلهک و آزادی را از مصوبات این جلسه اعلام کرد و با تاکید بر وجود آلودگی هوا طی هفته جاری از استفاده‌کنندگان خودروهای شخصی خواست در صورت امکان از حمل و نقل عمومی استفاده کنند. همچنین از شهرداری تهران نیز خواستار افزایش ساعات کاری شرکت واحد اتوبوسرانی شد.

معاون امور عمرانی استانداری تهران، در این جلسه از پلیس راهور، کنترل هر چه بیشتر بر روی مبادی طرح کنترل ترافیک و زوج و فرد بالاخص منطقه قلهک و آزادی را خواستار شد.

اتوبوس

درون‌پرور در مورد بحث ویرایش و اصلاح دستورالعمل‌ کمیته اضطراری آلودگی هوا نیز از اعضای پیشنهاد دهنده، خواست تا پیشنهادات خود را برای ویرایش این دستور ارائه دهند. همچنین خطاب به رسانه‌ها و صدا و سیما نیز گفت: موضوع استفاده نکردن از خودروهای شخصی را با فرهنگ‌سازی به مردم آموزش دهید.

وی در این جلسه، اداره کل حوادث غیرمترقبه استانداری را نیز موظف کرد، موضوع تغییر ساعت کار ادارات را مورد بررسی و مطالعه قرار داده و نتایج آن را ارائه دهند.

همچنین خواستار ارائه پیشنهاد ایجاد محدودیت تردد خودروهای آلوده‌کننده از جمله خودروهای کاربراتوری، موتورسیکلت‌ها و خودروهای تک‌سرنشین حتی‌الامکان در محدوده طرح ترافیک و زوج و فرد را پس از بررسی کارشناسی شد.

یکی دیگر از مصوبات جلسه کنونی، برگزاری جلسات بررسی و کنترل آلودگی هوای تهران هر ماه یک‌بار پس از گذراندن سه ماه پایان سال بود.

درون‌پرور، همچنین از شهرداری تهران خواست در بزرگراه‌های حکیم، همت، رسالت و مدرس خط ویژه اتوبوس را طراحی و اجرا کند که نوروزی در این باره گفت: شهرداری آمادگی کامل را به شرط ارائه اتوبوس‌های لازم دارد.

همچنین در این جلسه بحث خروج برخی وزارتخانه‌ها از شهر تهران مطرح شد که بررسی این پیشنهاد نیز به جلسه بعدی این کمیته موکول شد.

دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:24

سرما بخورید ؛ آنتی بیوتیک نخورید!

 


1- سرماخوردگی نامی است که عموم مردم برای عفونت های حاد تنفسی فوقانی به کارمی برند. عفونت، هم می تواند به وسیله ویروس ایجاد شود، هم به وسیله باکتری و هم عوامل دیگری مثل قارچ و ... ، اما عفونتی که ما به آن سرماخوردگی می گوییم، ویروسی است . حاد هم به زبان ساده یعنی در یک دوره کوتاه ایجاد می شود و مزمن نمی شود . قسمت فوقانی دستگاه تنفسی هم به بینی ، حلق و در واقع راههای هوایی بالاتر از حنجره گفته می شود.

2- سرماخوردگی شایع ترین بیماری عفونی در انسان است. بچه های کوچک تر از 5 سال مستعدترین گروه سنی برای ابتلا به این بیماری هستند. استعداد ابتلا به طور تدریجی از 5 سالگی تا 20 سالگی کاهش می یابد و سپس ثابت می ماند. گفته می شود به طور متوسط، هر کدام  از افراد جامعه ،  درطول یک سال بین 3 تا 5 بار دچار سرماخوردگی می شوند.

3- عوامل زمینه ساز در ابتلا به سرماخوردگی عبارتند: از ضعف عمومی و خستگی ( در معرض سرمای شدید قرارگرفتن هم احتمالا باعث تغییراتی در بدن می شود که شبیه ضعف عمومی ، فرد را به این بیماری مبتلا می کند). رعایت نکردن بهداشت مخصوصاً در محیط های پرجمعیت ، ماههایی از سال که ویروس سرماخوردگی یا آنفلوآنزا  در آن فراوان تر است. وضعیت نامناسب تغذیه و ناهنجاری های ساختمانی قسمتهای فوقانی دستگاه تنفس مثل انحراف بینی و بزرگ بودن لوزه ها.

4- دوران نهفتگی ( کمون) بیماری کوتاه است و از 2 تا 4 روز متغیر است . شروع بیماری ناگهانی و با احساس خارش یا سوزش در حلق ،  بینی یا گوش همراه است و به دنبال آن علایم واضح تر ظاهر می شوند. عطسه، آبریزش از بینی ، احساس خستگی و کوفتگی ، تب خفیف که ندرتاً با لرزهمراه است ، سردرد خفیف ، اختلا ل حس بویایی  وچشایی ، دردهای مبهم کمر یا دست و پا و... ترشح  چرکی ( زرد یا سبز) از بینی نشانه عفونت باکتریایی است و یعنی بیماری از یک سرماخوردگی ساده فراتر رفته است.

5- درمان سرماخوردگی ، درمان علایم بیماری است . یعنی دارویی برای خود بیماری وجود ندارد و داروها فقط علایم را تخفیف می دهند، تا دوره بیماری طی شود. تاثیر استراحت ،  نوشیدن مایعات کافی و رژیم غذایی به همان اندازه داروهای شناخته شده است.

6- هیچ موردی برای استفاده از آنتی بیوتیک ها در یک سرماخوردگی وجود ندارد. مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها گذشته از این که از نظر اقتصادی باعث خسارات زیادی به کشور می شود، باعث ایجاد مقاومت دارویی باکتری ها هم می شود. نمونه واضح آن دارویی مشهور به نام آمپی سیلین است که تاچند سال پیش بر اغلب عفونت های تنفسی فوقانی موثر بود، اما امروزه به دلیل این که بسیاری از باکتری ها به آن مقاوم شده اند، دیگر کمتر استفاده می شود.

7- ایمنی نسبت به یک نوع ویروس سرماخوردگی ممکن است تقریباً تا یک ماه هم دوام داشته باشد. درعین حال ممکن است تنها چند روز بعد از ابتلا به یک نوع ویروس، ویروس دیگری سراغ شما بیاید. همین تنوع باعث شده که هنوز هیچ واکسنی هم برای سرماخوردگی وجود نداشته باشد، پس تنها راه ، رعایت بهداشت فردی و دوری کردن از فرد سرماخورده است.

دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:22

مصرف بی رویه استامینوفن مسمومیت زاست

استامینوفن

با وجود اینکه استامینوفن به عنوان یکی از داروهای کم ضرر شناخته شده ، مصرف زیاد آن موجب بروز مسمومیت و صدمات کبدی می شود.

Health news اعلام کرد، به دلیل اینکه قرص استامینوفن در بسیاری موارد بدون نسخه پزشک قابل تهیه است، بسیاری افراد در مصرف آن زیاده روی کرده و با بروز هر ناراحتی در بدن، آن را مصرف می کنند.

کارشناسان هشدار داده اند که حداکثر میزان مصرف روزانه استامینوفن توسط بیماران، نباید از 4 گرم بیشتر شود، در غیر این صورت پس از مدتی با مشکلات و عوارض شدید کبدی مواجه خواهند شد. 

بر این اساس و با در نظر گرفتن اینکه قرص های استامینوفن موجود در بازار دارویی، دارای 325 تا 500 میلی گرم ماده موثر می باشند، مصرف بیش از 8 تا 10 عدد قرص در روز غیر مجاز و خطرناک بوده و می تواند عوارض کشنده ای را به همراه داشته باشد.

محققان پس از یک بررسی 6 ساله روی افرادی که این دارو را به طور مرتب استفاده می کردند به این نتیجه رسیدند که چنانچه این دارو بیشتر از حد مجاز مصرف شود، خاصیت سمی پیدا کرده و عوارض بسیاری ایجاد خواهد کرد.

امروزه توصیه پزشکان به والدین این است که از تجویز خودسرانه قرص یا شربت استامینوفن بدون نظر پزشک و به دنبال مشاهده هر گونه علامت سرماخوردگی و ناخوشی، و بدون اینکه کودکشان مبتلا به تب باشد، خودداری نمایند.

دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:19

جعبه داروهایتان را چک کنید

 

دکتر مجید رجایی، کارشناس دارویی مرکز اطلاع‌رسانی دارو و سموم معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد توصیه کرد:

دارو

داروها را حتما در محلی مناسب و دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم آفتاب قرار دهید.

همچنین محل نگهداری داروها باید دور از دسترس کودکان باشد.

امروزه در بیشتر منازل مقداری دارو نگهداری می‌شود و این داروها معمولا در یخچال و یا در جعبه کمک‌های اولیه گذاشته می‌شوند.

این داروها ممکن است در مواردی غیر از موارد صحیح، مصرف ‌شوند و علاوه بر آن خطر مصرف داروهای فاسد و تاریخ گذشته را به همراه داشته باشند. علاوه بر این، امکان مصرف این داروها توسط کودکان یا افرادی که اختلالات روحی دارند نیز وجود دارد. بنابراین ضرر نگهداری دارو در منزل در بسیاری از موارد می‌تواند بیشتر از فواید آن باشد.

دکتر رجایی با تاکید بر تجویز دارو توسط پزشک و تهیه دارو از داروخانه خاطرنشان کرد: در صورت نگهداری دارو در منزل باید شرایط نگهداری رعایت شود.

وی با اشاره به این که حتی‌الامکان دارو در منزل نگهداری نشود، یادآور شد: داروهای بدون برچسب و یا داروهای فله‌ای را هرگز در منزل یا محل کار نگهداری نکرده و آنها را دور بیندازید.

دکتر رجایی اظهار کرد: حداقل هر 3 ماه یک بار تمام داروهای موجود در منزل را از نظر تاریخ مصرف بررسی کنید و داروهای تاریخ گذشته را در سطل آشغال بیندازید.

وی با تاکید بر این که هرگز دارویی در جعبه داروی دیگری نباید قرار داده شود، توصیه کرد: به شرایط نگهداری دارو که روی جعبه دارو یا در بروشور آن ذکر شده توجه کنید.

این کارشناس دارویی گفت: بهتر است فهرستی از داروهای موجود در منزل تهیه شود و در محل نگهداری داروها نصب گردد و هر چند وقت یک بار این فهرست، بازبینی شود. (توصیه می‌شود تاریخ انقضای هر دارو هم در این فهرست نوشته شود).

اگر دارویی را نمی‌شناسید، در منزل نگه ندارید، چرا که این نوع داروها را می‌توان به هلال احمر یا موسسات خیریه اهدا کرد.

داروها را به افراد فقیر و محتاج ندهید زیرا ممکن است، آنها داروها را خودسرانه مصرف کنند و خطراتی متوجه آنها شود.

وی در ادامه افزود: مصرف خودسرانه دارو و یا تجویز دارو برای دیگران مجاز نیست و برای استفاده از داروهای موجود در منزل، هر بار با پزشک خود مشورت کنید.

دکتر رجایی با تاکید بر شرایط نگهداری داروها گفت: اکثر داروها باید در مکانی خشک، خنک و دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری شوند. تعدادی از اقلام دارویی باید در یخچال نگهداری شوند که بر روی بروشور آنها ذکر شده است.

چه داروهایی را باید دور ریخت؟

دکتر رجایی با اشاره به شرایط نگهداری دارو در منزل تصریح کرد: شربت آنتی‌بیوتیک پودری شکل که درب آن باز شده و بیش از 2 هفته از نگهداری آن گذشته است، قابل مصرف نیست.

وی خاطرنشان کرد: محلول دارویی که غلیظ شده، تغییر رنگ داده، یا بو و طعم آن تغییر کرده است غیرقابل مصرف است. همچنین پماد و کرمی که ترک خورده، سفت شده یا نشت کرده است و آسپیرینی که بوی سرکه گرفته باید دور ریخته شوند.

این کارشناس دارویی عنوان کرد: کپسول و قرصی که ترک‌خورده، نرم شده یا به هم چسبیده و تغییر رنگ داده است قابل مصرف نیستند.

همچنین باقیمانده محلول سرم، قطره و شربت‌هایی که به طور ناقص مصرف شده‌اند، قابل نگهداری نبوده و باید دور ریخته شوند.

توجه داشته باشید که سرنگ یا دستکش استریل هم دارای تاریخ انقضا هستند. پاره شدن کاغذ پوشش سرنگ و دستکش سبب غیراستریل و غیرقابل استفاده شدن آنها می‌شود.

دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:15

نکاتی درباره چند داروی پُر مصرف

در این مطلب شما را با شیوه استفاده صحیح از چند نوع دارویی که مصرف آنها در بین مردم شایع است، آشنا می‌کنیم.
آنتی بیوتیک

آنتی‌بیوتیک‌ها:

آنتی‌بیوتیک‌ها (پنی‌سیلین، تتراسایکلین، اریترومایسین و…) اغلب موجب ایجاد حالت‌ تهوع و ناراحتی معده می‌شوند.

از دیگر عواقب مصرف این گروه داروها، ایجاد حالت سرگیجه یا تغییرات خلقی است. اگر پس از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، دچار خارش و قرمزی پوست یا تنگی نفس شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

آنتی‌بیوتیک‌ها را مواقعی مصرف کنید که اطمینان دارید علت بیماری شما، عفونت باکتریایی است، زیرا مصرف آنها در بیماری‌های ویروسی مانند بیشتر سرماخوردگی‌ها و آنفلوآنزا بی‌تاثیر است.

در صورت تجویز آنتی‌بیوتیک، باید دارو را تا آخرین عدد آن مصرف کرد.

اگر با مشاهده علایم بهبود نسبی، مصرف دارو را قطع کنید، ممکن است به بازگشت بیماری بیانجامد.

فشارخون

داروهای کاهش دهنده فشار خون:

در بعضی از افراد، با مصرف این داروها، سرفه خشک و در موارد بسیار نادر التهاب مری و اختلال تنفسی ایجاد می‌شود.

گاهی اوقات داروهای ضد درد و حتی داروهای ضدبارداری موجب کاهش اثر داروهای کنترل‌کننده فشار خون و در نتیجه افزایش فشار خون می‌شوند.

داروهای مُدر در حد داروهای ضد فشار خون مؤثرند و از نظر هزینه هم مقرون‌به‌ صرفه‌ترند، ولی پیش از تعویض دارو، حتما با پزشک مشورت کنید.

کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی ضروری است.

مصرف نمک باید کمتر از یک قاشق چای‌خوری در روز باشد.

 

داروهای قلبی

داروهای قلبی‌‌عروقی:

داروهای قلبی اغلب عوارض جانبی زیادی دارند که شایع‌ترین آنها سرگیجه، ورم به‌ویژه در پاها ، سردرد، اسهال، تغییر در بینایی، مشکلات تنفسی، مسمومیت کبد و انعقاد خون است.

نکته مهم در مورد مصرف این داروها این است که به‌هیچ‌وجه نباید چند نوع داروی قلبی را هم‌زمان مصرف کنید.

بعضی از داروهای قلبی موجب مشکلات انعقاد خون می‌شوند. به همین علت، در صورت مراجعه به دندانپزشک یا قبل از انجام هر نوع جراحی، حتما پزشک را از دارویی که مصرف می‌کنید، مطلع کنید.

 

اسپری تنفسی

داروهای ضدآسم:

داروهای ضدآسم ممکن است موجب اختلال صوتی یا عفونت قارچی در داخل دهان شوند.

برای پیشگیری، حتما پس از استفاده از این داروها، دهان خود را بشویید و دندان‌هایتان را مسواک بزنید.

استفاده طولانی‌مدت از داروهای ضدآسم ممکن است به پوکی استخوان منجر شود. در این صورت، آزمایش پوکی استخوان به خصوص برای زنان یائسه لازم است.

زیاد مصرف کردن داروی گشادکننده مجاری تنفسی در حمله آسم، موجب بروز اختلالات قلبی می‌شود.

اگر از اسپری آسم بیشتر از سه بار در هفته استفاده ‌کنید، ممکن است بدنتان نسبت به دارو مقاوم شده و دیگر اثربخشی چندانی نداشته باشد. برای پیشگیری از آن، با پزشک مشورت کنید.

هفته نامه سلامت
دسته ها : سلامت
1387/10/21 19:5

درمان بیماری ها با نیش زنبور

نیش زدن زنبور

یونانیان در قدیم از عسل و موم برای تهیه انواع غذاها استفاده می کردند. بعدها، نیش زنبور برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شد. بقراط و کنفوسیوس (فیلسوف چینی) از این روش برای درمان بیماران استفاده می کردند.

به خاطر آگاه شدن مردم از اثرات بد داروها، مردم رو به درمان های طبیعی آوردند.

مطب های زیادی برای درمان با نیش زنبور در چین گشایش یافت و به سرعت این روش درمانی دراروپا و آمریکای شمالی رایج شد.

زنبور درمانی یکی از انواع آپی تراپی می باشد که در این نوع، تولیدات زنبور برای درمان به کار می رود. در این نوع درمان از گرده افشانی توسط زنبور، موم، عسل خالص و غذای مورد مصرف توسط نوزادهای زنبورها استفاده می شود.

به طور خلاصه، زنبوردرمانی به عنوان جاشینی برای مداوای بیماران به کار می رود و بیمارانی که با داروهای شیمیایی درمان نمی شوند، رو به زنبور درمانی می آورند.

درمان بیماری ها با نیش زنبور

نیش زنبور به بهبود و درمان این مشکلات و بیماری ها کمک می کند:

1- بیماری های خود ایمنی

2- بیماری های عصبی

3- ام اس (MS)

4- پینه و سختی پوست

5- آماس و ورم پستان

6- گرفتگی عضلات

7- زونا

8- نقرس

نیش زنبور

9- آسیب به آرنج

10- آسیب به زردپی

11- کمردرد

12- دردهای مزمن

13- اختلال اعصاب

14- کاهش کلسترول خون

15- روماتیسم و درد مفاصل

16- آرتریت یا ورم و التهاب مفاصل

17- افسردگی

18- بیماری های پوستی

19- دردهای قاعدگی

20- واریس یا بزرگ شدن رگ در پاها

21- سندرم خستگی مزمن

22- ناتوانی های جنسی

خصوصیات نیش زنبور

نیش زنبور دارای ترکیبات مختلفی از قبیل: آنزیم ها، پروتئین ها و اسیدهای آمینه می باشد.

این ماده بدون رنگ و دارای مزه شیرین و کمی تلخ می باشد. قابل حل در آب می باشد. اگر با هوا برخورد کند، تبدیل به کریستال سفید متمایل به خاکستری می شود.

نیش زنبور دارای موادی می باشد که به سیستم اعصاب، قلب و غده فوق کلیه کمک می کند.

 

چگونگی روش زنبور درمانی

زنبور

ابتدا قبل از شروع درمان ، باید میزان حساسیت بیمار را نسبت به نیش زنبور مورد بررسی قرار داد. این کار با استفاده از تزریق مقدار کمی نیش زنبور و توسط 1 تا 2 عدد زنبور انجام می شود.

زنبور درمانی به این صورت است که زنبور را با استفاده از موچین یا انبرک در سطح مورد نظر از بدن قرار می دهند تا آنجا را نیش بزند. برخی افراد به جای استفاده از خود زنبور زنده، تزریق نیش زنبور را در زیر پوست ترجیح می دهند.

نیش زنبور بعد از 15 دقیقه رها می شود و بعد آن را با استفاده از موچین برمی دارند. بین 20 تا 40 نیش باید در هر جلسه زده شود و بیمار باید 3 بار در هفته به مرکز زنبور درمانی مراجعه کند.

درمان با نیش زنبور برای بیماران MS اثرات فوق العاده ای داشته است، از آن جمله افزایش استقامت، کاهش خستگی و همینطور کاهش تشنج و انقباض عضلات.

احتیاط کنید:

اگر شما دیابت، سیفلیس، سل یا آلرژی شدید دارید، از این نوع درمان استفاده نکنید.

بیماران بعد از زنبور درمانی چه احساسی دارند؟

آستانه ی تحمل درد ناشی از نیش زنبور در افراد مختلف، متفاوت است. معمولا بعد از چند ساعت، درد فروکش می کند. اما در برخی افراد نیز ممکن است یک هفته طول بکشد تا درد متوقف شود.

برخی اوقات گذاشتن یخ روی محل نیش زنبور موجب آرام شدن درد ناشی از آن می شود.

چگونه می توان فهمید که شخصی نسبت به نیش زنبور آلرژی دارد یا نه؟

در افراد دارای آلرژی به نیش زنبور، علائم زیر دیده می شود:

درد، حالت تهوع و استفراغ، اسهال و سرگیجه، سخت نفس کشیدن و صدای خرخر، کاهش ناگهانی فشار خون و شوک.

آیا احتمال خطر در این درمان وجود دارد؟

بیشتر مردم بعد از نیش زدن زنبور، درد و قرمزی محل نیش را تجربه می کنند. دیده شده است که حدود  20 درصد از افراد بعد از درمان دچار خارش، کهیر، خستگی و عصبانیت می شوند.

در اینجا توجه شما را به برخی از علائم و نشانه های بعد از درمان جلب می کنم. لازم به ذکر است که این علائم بسیار نادر و در حدود 8/0 درصد می باشند.

1- مرگ

تعداد کمی از افراد به علت نیش زدن زنبور می میرند. تحقیقات نشان داده است که این تعداد به کمتر از 100 نفر در سال می رسد. مرگ به سبب وجود آلرژی شدید و یا شوک قلبی رخ می دهد.

نیش زنبور

2- آسیب به اعصاب بینایی

این علامت در افرادی بروز می کند که نیش زنبور در اطراف چشم و ابروی آنها وارد شده باشد.

3- آنسفالومیلیت یا التهاب مغز و نخاع

اگر نیش زنبور وارد سیستم عصبی شود، این عارضه به وجود می آید.

اگر به طور ناگهانی زنبور شما را نیش زد ، چه باید کنید؟

- هر چه زودتر به اورژانس بروید.

- با دقت نیش زنبور را در بیاورید. حدود 2 تا 3 دقیقه طول می کشد تا تمام نیش وارد بدن شود، لذا بیرون آوردن نیش بسیار مهم است.

- برای کاهش تورم در محل نیش، یخ بگذارید.

- محل نیش را با آب تمیز و صابون بشویید.

دسته ها : سلامت
1387/10/21 18:59

نوشابه‌های رژیمی هم چاق کننده اند!

نوشابه رژیمی

 

نوشابه های رژیمی به جای قند معمولی، دارای قندهای (شیرین کننده) مصنوعی هستند که فاقد کالری می باشند.

اخیرا یکی از تحقیقات نشان داده است که مصرف نوشابه‌های گازدار رژیمی نه تنها موجب کاهش وزن نمی‌شوند، بلکه افزایش وزن را نیز به دنبال خواهند داشت.

این یافته‌ها نتیجه 8 سال کار "شارن فاولر" و همکارانش در سان آنتونیو می‌باشد.

گروه فاولر 1550 فرد 25 تا 64 ساله را به مدت 8 سال تحت بررسی قرار دادند. در این مطالعه، به تعدادی از افراد نوشابه های رژیمی و به عده ای دیگر نوشابه گازدار معمولی دادند. از 622 نفر شرکت کننده‌ در این مطالعه که در شروع بررسی وزن طبیعی داشتند، حدود یک سوم شان، دچار اضافه‌ وزن یا چاقی شدند.

نوشابه‌های رژیمی بیشتر، افزایش وزن بیشتر

فاولر می گوید: " بر اساس این مطالعه دریافتیم که همه نوشابه های گازدار معمولی موجب چاقی می شوند که این طبیعی است. ولی آنچه ما را بسیار متعجب کرد این بود که مصرف کنندگان نوشابه های رژیمی، بیشتر از افرادی که نوشابه های معمولی می خوردند، دچار اضافه وزن شدند."

نوشابه

خطر اضافه وزن یا چاقی برای کسانی که به طور منظم نوشابه معمولی می‌خوردند، بر اساس مقدار نوشابه مصرفی به شرح زیر بود:

 26 درصد برای نصف قوطی در روز

4/30 درصد برای نصف تا یک قوطی در روز

8/32 درصد برای یک تا دو قوطی در روز

2/47 درصد برای بیشتر از دو قوطی در روز

این مقدار برای کسانی که نوشابه‌های رژیمی می‌خوردند، به ترتیب زیر بود:

5/36 درصد برای تا نصف قوطی در روز

5/37 درصد برای نصف تا یک قوطی در روز

5/54 درصد برای یک تا دو قوطی در روز

1/57 درصد برای بیشتر از دو قوطی در روز

هم لیوان و هم بشقاب

فاولر متوجه شد مطالعاتی از این قبیل، ثابت نمی ‌کند که نوشابه‌های رژیمی موجب چاقی می ‌شوند. اما او گفت این داده ها نشان می‌ دهد ارتباطی بین مصرف نوشابه های رژیمی و چاقی وجود دارد.

پیتزا و نوشابه رژیمی

لِسلی بونسی متخصص تغذیه این گونه می ‌گوید:"شما نباید فقط به آنچه که می نوشید توجه کنید، بلکه باید به آنچه که در بشقاب غذایتان وجود دارد نیز، توجه داشته باشید."

بونسی می‌گوید: "مردم اغلب اوقات مصرف نوشیدنی‌های رژیمی را با اجرای رژیم های لاغری صحیح اشتباه می‌گیرند، یعنی برای کاهش وزن یا جلوگیری از چاقی به جای نوشابه های معمولی، نوشابه های رژیمی می خورند، در حالی که مشکل اصلی چاقی مردم، مصرف نوشابه‌ها نیست، بلکه مقدار و نوع رژیم غذایی آنهاست."

شما نمی ‌توانید هر نوع و هر مقدار غذایی که می خواهید بخورید و ادعا کنید که چاق نخواهید شد، چون نوشابه رژیمی مصرف می کنید.

اگر شما هیچ کار دیگری برای لاغر شدن انجام ندهید (مثل ورزش کردن و اجرای رژیم لاغری) و فقط نوشابه‌های رژیمی را به جای نوشابه‌های معمولی، مصرف کنید، وزنی از دست نخواهید داد.

بدن ما گول نمی خورد

مطالعات جدید نشان می دهد موش‌های آزمایشگاهی که با قندهای مصنوعی (بدون کالری) تغذیه می‌شدند، نسبت به آنهایی که با قند معمولی تغذیه می‌شدند، اشتیاق بیشتری به خوردن داشتند.

بر اساس این مطالعات فاولر می گوید: "وقتی شما چیزی می خورید که مزه آن مانند غذاهای پُرکالری (مثل قند و شکر) می ‌باشد، اما کالری ندارد(مثل قند مصنوعی)، بدن شما به دنبال آن کالری بالاست، اما چیزی دریافت نمی‌کند."

بونسی می‌ گوید: "بدن ما باهوش تر از آن است که فکر می ‌کنیم. مردم فکر می‌ کنند که می ‌توانند بدن خود را فریب دهند، ولی اینگونه نیست. اگر شما آن مقدار کالری را که به بدن خود قول داده‌اید، به آن نرسانید، احتمالا بدن ‌تان این عمل را با درخواست کالری بیشتر، تلافی خواهد کرد. در حقیقت به نظر می‌ رسد که مصرف نوشابه‌ های رژیمی، موجب تحریک اشتها می‌ شود، در نتیجه بیشتر خواهید خورد."

مریم مرادیان نیری- کارشناس علوم تغذیه
دسته ها : سلامت
1387/10/21 18:57

تأثیر نماز بر سلامت کلیه ها

کلیه ها

سلامت دستگاه ادراری انسان، به خصوص کلیه ها، تأثیر بی نهایت مهمی در ادامه حیات انسان دارند و بیماری کلیوی از دردناک ترین و پر مخاطره ترین، گرفتاری های جسمی است.

در این میان عفونت دستگاه ادراری که یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران به مطب پزشکان می باشد، علاوه بر آن که خود بخود و به تنهایی بیماری آزار دهنده ای است، گاهی سبب بروز بیماری های دیگر نیز در بدن انسان می شود.

به عنوان مثال برخی عفونت های دستگاه ادراری می توانند، گاهی باعث نارسا شدن و از کارافتادگی کلیه شوند یا عفونت کلیوی در خون و در نتیجه در تمام بدن پخش شود یا برخی عفونت ها ممکن است به ایجاد سنگ کلیه در بیماران منتهی شوند، که همه اینها نشانه اهمیت موضوع است.

ادرار پس از آنکه توسط دو کلیه انسان تولید شد، توسط دو لوله موسوم به " حالب" که کلیه ها را به مثانه وصل می کنند، به مثانه تخلیه می شود تا بدان وسیله از بدن دفع گردد.

حال چنانچه مثانه به موقع از ادرار خالی نشود، ادرار از مثانه به حالب ها و حتی کلیه باز می گردد و همین "برگشت ادرار از مثانه به حالب ها، سبب ایجاد استعداد در فرد برای ابتلا به عفونت کلیه می شود" و به این ترتیب کسانی که در شبانه روز، بنا به هر علتی به ندرت ادرار می کنند به طور جدی در معرض خطر هستند.

اما در رسایل فقهی توضیح المسائل، یکی از مبطلات وضو و نماز، خروج بول و غائط  و نفخ کلیه (گاهی کلیه ها را دردی می گیرد شبیه به درد کلیه اما شن یا سنگی در کلیه ها یا مجاری ادراری وجود ندارد. اطباء سنتی معتقدند گاهی مقداری از گازها و حباب های هوای داخل خون از راه مویرگ ها به کلیه منتقل شده و تجمع تعدادی از آنها در کلیه ها حالتی را به نام نفخ کلیه به وجود می آورد)، از بدن انسان درج شده است و این موضوع سبب می شود که شخص نمازگزار و احیاناً  "دائم الوضو"، برای پرهیز از ابطال عبادتش به طور معمول و بر حسب عادت ، قبل از وضو ، به تخلیه ادرار بپردازد.(تعبیه توالت در مجاورت وضو خانه مساجد در واقع به منظور پاسخ به این عادت پسندیده و سلامتی بخش صورت می گیرد).

به این ترتیب حداقل سه بار، دفع ادرار از بدن، در زمان هایی به فواصل مناسب نسبت به یکدیگر و در حدی که برای یک انسان طبیعی لازم است، فرد را در مقابل ابتلا به عفونت های کلیه و دستگاه ادراری مصون می سازد و می تواند به عنوان نکته ای مهم پیرامون نماز مورد توجه قرار گیرد.

 

                                                                        
دسته ها : سلامت
1387/10/21 18:52

تغییرات پوست در نارسایی کلیه

خارش پوست

تظاهرات پوستی در نارسایی کلیه تنها در موارد پیشرفته ی بیماری دیده می شود و به همین دلیل، این علایم ارزش تشخیصی محدودی دارند.

بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه، پوست خشکی دارند که گاهی اوقات ممکن است همراه با پوسته باشد.

کوچک شدن اندازه غدد عرق در این بیماران ممکن است در ایجاد این مشکل دخالت داشته باشد.

گرچه مصرف مقادیر بالای داروهای مدر (ادرارآور) در این بیماری نیز، یک عامل تشدید کننده خشکی پوست می باشد.

کم خونی که به صورت رنگ پریدگی خود را نشان می دهد، از علایم اولیه و شایع در نارسایی کلیه می باشد.

ناخن بیمار

تیره شدن رنگ پوست و ناخن در بسیاری از بیماران مشاهده می شود.

تیره شدن ناخن معمولا محدود به قسمت انتهایی ناخن می باشد، البته قسمت انتهایی ناخن می تواند قهوه ای یا قرمز هم شود.

قسمت ابتدایی ناخن سفید رنگ می شود، بنابراین نمای مشخصی را ایجاد می کند که در حدود 10 درصد بیماران مبتلا به نارسایی کلیه دیده می شود.

ترمیم زخم در این بیماران طولانی تر است و این بیماران ممکن است بیشتر مستعد زخم بستر باشند.

پورپورا

نقاط خونریزی کوچک ( پورپورا ) در پوست، شایع است (تصویر سمت راست) که احتمالا به علت کاهش خفیف تعداد سلول های انعقادی خون و یا اشکال در عملکرد این سلول ها می باشد که ممکن است توسط دیالیز اصلاح گردد.

خارش آزار دهنده ی پوست

اکثر بیمارانی که مبتلا به نارسایی کلیه می باشند، احساس خارش آزاردهنده ای را در بعضی از مراحل پیشرفت بیماری خود تجربه می کنند. در بعضی از بیماران دیالیز باعث بهبودی خارش می شود، در حالی که در بعضی دیگراز بیماران ممکن است دیالیز سبب شروع خارش گردد. تقریبا 80 درصد بیمارانی که دیالیز می شوند خارش دارند.

اگرچه پوست بعضی از بیماران خشک به نظر می رسد، اما اکثر بیماران پوست طبیعی دارند.

از آنجایی که خارش در نارسایی حاد کلیه غیر معمول می باشد و کاهش میزان اوره خون باعث بهبود خارش نمی شود، علت اصلی خارش در این بیماران روشن نیست و کیفیت خارش در بین این بیماران متفاوت می باشد.

کرم مرطوب کننده

در بعضی از بیماران خارش، دائمی، وسیع و شدید بوده و در بعضی ممکن است موقتی و محدود به یک قسمت باشد.

استفاده از آنتی هیستامین و پمادهای استروئیدی در کنترل این خارش مؤثر نمی باشند.

اما کرم های مرطوب کننده در افرادی که پوست خشک دارند ممکن است سبب تسکین خارش شود.

در طولانی مدت، تنها پیوند کلیه می تواند سبب تسکین دائمی این عارضه ناراحت کننده در این بیماران شود.

دسته ها : سلامت
1387/10/21 18:51

داروی ویاگرا (viagra)

داروی ویاگرا

- ویاگرا نام تجارتی داروی سیلدنافیل (Sildenafil citrate) است. این دارو به مردانی که دچار اختلال نعوظ‌اند، کمک می‌کند تا توانایی جنسی خود را بازیابند و در واقع این دارو پایه اصلی تمامی داروهایی است که در این زمینه در بازار دارویی وجود دارند.

- این دارو به صورت قرص یک ساعت قبل از تصمیم به مقاربت مصرف می‌شود و طی یک ساعت، نباید بیش از یک قرص مصرف شود.

- عوارض جانبی شایع ویاگرا شامل سردرد، قرمزی و احساس گرما در صورت، ناراحتی معده، آ‌ب‌ریزش بینی، عطسه‌های مکرر، تغییرات بینایی و آبی‌رنگ به نظر رسیدن اجسام است.

- در صورتی که نیتروگلیسیرین یا داروهای نیتراتی زیرزبانی یا ایزوسورباید یا برچسب نیتروگلیسیرین مصرف می‌کنید، نباید از ویاگرا استفاده کنید.

- مصرف این دارو در افراد مسن ، به خصوص کسانی که از داروهای خاصی مثل نیترات‌ها (که در داروهای بیماران قلبی استفاده می‌شود) استفاده می‌کنند، باید با نظر مستقیم پزشک مربوطه و تجویز او صورت گیرد، در غیر این صورت می‌تواند خطرآور باشد.

- در صورتی که نعوظ بیشتر از چهار ساعت به طول انجامد، به دلیل احتمال آسیب به آلت تناسلی، مراجعه به پزشک ضروری است.

- مصرف سیلدنافیل در بیماران مبتلا به اختلالات خون‌ریزی‌دهنده یا زخم معده و دوازدهه باید با احتیاط صورت گیرد.

- در صورتی که در خلال نزدیکی، علایمی مثل منگی، گیجی، تهوع، یا دردهای قلبی (درد سینه، احساس سفتی و فشار در سینه، کرختی، گزگز و درد در قفسه‌سینه یا شانه و فک تحتانی) در مصرف‌کننده پدید آید، باید از ادامه فعالیت جنسی خودداری و سریعا به پزشک مراجعه کرد.

- مصرف بیشتر از یک قرص سیلدنافیل در روز توصیه نمی‌شود.

- با توجه به احتمال بروز عوارض قلبی شدید ناشی از مصرف این دارو، توصیه می‌شود که فقط تحت نسخه پزشک مصرف شود.

- مهم‌ترین توصیه این است هیچگاه از سر تفنن یا کنجکاوی اقدام به مصرف این دارو نکنید.

دکتر هومن خلیقی

دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:48

هشدار جدید درباره ویاگرا

قرار است ویاگرا و سایر داروهای هم‌گروه آن که برای رفع ناتوانی جنسی به کار می‌روند، حاوی هشدارهای جدیدی درباره احتمال بروز ناشنوایی ناگهانی در مصرف‌کنندگان شوند.

داروی ویاگرا

به گزارش آسوشیتدپرس گرچه روشن نیست که این گروه داروها حقیقتا باعث ناشنوایی شوند، اما سازمان غذا و داروی آمریکا  (FDA) پنج‌شنبه 18 اکتبر (26 مهر) تصمیم گرفت با توجه 26 گزارش در مورد بروز این مشکل در میان مصرف‌کنندگان این داروها از سال 1996 تا به حال، این هشدار جدید را به بروشور این داروها اضافه کند.

در داروها

ی برطرف ‌کننده ناتوانی جنسی "ویاگرا"، "سیالیس" و "لویترا" این هشدار جدید درج خواهد شد. همچنین داروی"رواتیو"، که بر درمان پرفشاری خون ریوی به کار می‌رود، و همان ماده موثره ی ویاگرا را دارا است، نیز این هشدار را خواهد داشت.

در بروشور داروی ویاگرا قبلا ناشنوایی به عنوان یک عارضه جانبی احتمالی ذکر شده بود، زیرا در هنگام آزمایش‌های اولیه بر روی آن موارد معدودی از بروز این عارضه گزارش شده بود.

اما با توجه به اینکه افزایش سن و برخی از بیماری‌ها مانند دیابت و بیماری قلبی که ممکن است ناتوانی جنسی ایجاد ‌کنند، ممکن است به ناشنوایی هم منجر شوند، هنوز مشخص نیست که آیا رابطه بین مصرف قرص‌های رفع ناتوانی جنسی و ناشنوایی واقعی است یا به بیماری زمینه‌ای آنها مربوط می‌شود.

FDA به بیماران توصیه می‌کند در صورتی که دچار مشکلات شنوایی شدند، مثل کم ‌شنوایی یا زنگ‌زدن گوش، فورا به پزشک خود اطلاع دهند و مصرف دارو را قطع کنند.

 

دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:47
رژیم یویو، شما را چاق تر می کند

 

 

افرادی که با کاهش دریافت انرژی و غذا، وزن خود را کاهش داده و بعد از مدتی، رژیم غذایی را رها می کنند ، نه تنها لاغر نمی شوند، بلکه نسبت به قبل از رژیم، چاق تر هم می شوند. این نوع رژیم گرفتن را رژیم یویو (YoYo) می نامند.

رژیم یویو رژیمی است که فرد مدتی رژیم گرفته، سپس آن را رها کرده و مجدداً رژیم می گیرد و این رویه همچنان تکرار می شود.

 

فرد سالم حاضر نیست، در حالت گرسنگی ، سفره غذا را ترک کند یا به رختخواب برود.

یک تحقیق نشان داده است ، کسانی که همیشه در حال رژیم هستند( یعنی رژیم یویو ) بیشتر از بقیه، در معرض ابتلا به حملات قلبی، فشار خون بالا و دیابت هستند. سایر تحقیقات نیز این مطلب را تأیید می کند .

هرگاه وزن بدن شما، به سرعت زیاد شود، کبد مقدارزیادی چربی می سازد که این چربی اضافی با مسدود وسفت کردن رگ های بدن، احتمال حملات قلبی و فشار خون بالا را افزایش می دهد.

کاهش سریع وزن هم، تشکیل سنگ های صفراوی را افزایش می دهد.

 کبد، فرآورده های ناشی از متابولسیم را از جریان خون گرفته ، آن ها را به صفرا تبدیل و در کیسه صفرا ذخیره می کند.

صفرا دارای کلسترول است که باعث تشکیل سنگ های صفراوی می شود. اسیدهای صفراوی با محلول کردن کلسترول، مانع از تشکیل این سنگ ها می شوند. این اسیدها از غذایی که می خوریم، تشکیل می شوند. کاهش دریافت غذا، از تشکیل اسیدهای صفراوی توسط کبد جلوگیری کرده و باعث می شود کلسترول به سنگ تبدیل شود.

 

تحقیق دیگری نشان داد رژیم یویو ، سرطان رحم ، سینه و پروستات را گسترش می دهد. در این تحقیق، یک پزشک به مدت 3 روز پیاپی، سه هورمون مشابه استروژن را به موش ها تزریق کرد.

بتاهگزاکلروسیلکوهگزان شکلی از استروژن است که در بافت چربی ذخیره می شود.DDT، نیز یک حشره کش استروژنی است که در بافت چربی جمع می شود. بتاHCH شکل دیگری از استروژن است که در یک نوع حشره کش به نامLindane وجود دارد.

هر سه استروژن بالایی، باعث رشد لایه های داخلی رحم می شوند. بیشتر این استروژن ها به صورت چربی در بدن ذخیره می شوند. وقتی حیوان گرسنه است، چربی های بدن تجزیه شده و استروژن به داخل خون رها می شود.در این هنگامDDT در بافت چربی باقی می ماند، ولی ترکیب حشره کشLindane از بافت چربی به داخل جریان خون آزاد شده و باعث بزرگ شدن رحم می شوند.

بنابراین می توان دریافت که گرسنگی بیش از حد و نخوردن غذا، سطح استروژن خون را افزایش داده و می تواند سرطان سینه و رحمی را که فرد به آن مبتلا بوده، در تمام بدن گسترش دهد.

همچنینDDT که استفاده ار آن در حال حاضر ممنوع است و حشره کش Lindane که کاربرد دارد، احتمال ابتلا به سرطان سینه و رحم را در زنان افزایش می دهند.

 

 

نیره ولدخانی - کارشناس تغذیه   
دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:42

چرا لاغر نمی شوم؟

چاقی

مشکل بسیاری از افراد چاق آن است که به رژیم لاغری پاسخ مناسب نمی دهند و یا برنامه غذایی کاهش وزن در ابتدا برای آنان موثر است ولی پس از مدتی به آن مقاوم می شوند و دیگر وزنشان کاهش پیدا نمی کند و این موجب دلسردی، یاس، عدم پیروی آن ها از رژیم لاغری و نهایتا ناراحتی های عصبی و افسردگی در این دسته از افراد می شود.

عوامل موثر در بروز چاقی

1- عوامل تغذیه ای

شامل پیروی از رژیم های لاغری غلط و عادات و انتخاب های غذایی نامناسب.

2- عوامل درونی

شامل اختلالات هورمونی، اختلال در انتقال دهنده های عصبی، شرایط روحی نامناسب و استرس.

علاوه بر موارد فوق، یک سری عوامل دیگر هم در بروز چاقی و میزان اثرگذاری رژیم لاغری در فرد موثر است از جمله:

جنسیت، نوع چاقی، چگونگی پیروی از رژیم لاغری، وضعیت تحرک فرد، تصویر ذهنی شخص از رژیم لاغری، انگیزه فرد در پیروی از رژیم لاغری.

جنسیت

یکی از عوامل موثر در ابتلاء به چاقی جنسیت است. در زنان، چاقی شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد، زیرا درصد چربی در بدن زنان بیش از مردان است(مردان عضله بیشتری در بدن خود دارند) و مدت زمان بیشتری جهت کاهش وزن زنان و رسیدن آنان به وزن طبیعی لازم است و این امر می تواند دلیلی برای یأس آنها در اصلاح وزن اضافی و رسیدن به وزن طبیعی باشد. در حالی که چنانچه خانم هایی با وزن بالا تحت نظر رژیم شناس از برنامه غذایی کاهش وزن صحیح پیروی نمایند و در این کار مداومت داشته باشند حتما می توانند در کاهش وزن موفق باشند و ضمنا از سلامت بیشتری نیز برخوردار شوند.

نوع چاقی

نوع چاقی نیز در موفقیت یا عدم موفقیت در پیروی از رژیم لاغری نقش دارد. چاقی را می توانیم به دو نوع تقسیم کنیم.

1- چاقی نوع مردانه یا سیبی شکل: در این نوع چاقی معمولا تجمع چربی بیشتر در ناحیه شکم و اطراف کمر است. چون این نوع چاقی بیشتر در مردان چاق مشاهده می شود آن را چاقی نوع مردانه می نامند.

2- چاقی نوع زنانه یا گلابی شکل: در این نوع چاقی، تجمع چربی در باسن، کفل و ران ها است و چون این نوع چاقی بیشتر در زنان چاق رخ می دهد به آن چاقی نوع زنانه می گویند. البته گاهی اوقات چاقی نوع مردانه در زنان و چاقی نوع زنانه در مردان نیز مشاهده می شود.

چاقی نوع مردانه از نظر سلامت خطرناک تر از نوع زنانه است و احتمال خطر عوارض قلبی – عروقی، دیابت و.. در این نوع چاقی بیشتر است ولی کاهش وزن در این نوع چاقی آسان تر انجام می شود. معمولا افراد مبتلا به چاقی نوع زنانه دیرتر و سخت تر وزن کم می کنند و به همین علت ممکن است در پیروی از رژیم لاغری دلسرد و مایوس شوند و این تصور برایشان پیش آید که رژیم کاهش وزن در آنان موثر نیست. این تصور صحیح نیست فقط این افراد دیرتر وزن اضافی خود را از دست می دهند، بنابراین باید در کاهش وزن و تثبیت آن در محدوده طبیعی، صبورتر و کوشاتر باشند.

تحرک

در افراد چاق بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی در بدن، تعادل وجود ندارد. به این ترتیب که مقدار انرژی دریافتی از غذا بیش از میزان کالری است که در اثر سوخت مواد انرژی زا در بدن تولید می شود، بنابراین قسمتی از مواد انرژی زا تبدیل به چربی شده و در بدن ذخیره می گردد و موجب افزایش وزن و چاقی می شود.

اساس رژیم لاغری بر پایه کاهش انرژی دریافتی فرد و افزایش سوخت مواد انرژی زا در بدن شخص است.

انواع رژیم های لاغری باعث کاهش انرژی دریافتی فرد می شود ولی در مورد افزایش سوخت مواد انرژی زا صرفا با ورزش، پیاده روی و به طور کلی فعالیت های فیزیکی، این عمل امکان پذیر است.

دوچرخه سواری

گاه دیده می شود که برخی افراد غیرمتخصص برای افزایش سوخت مواد انرژی زا در بدن افراد چاق، از هورمون استفاده می نمایند، مثلا هورمون های تیروئیدی را که در متابولیسم مواد مغذی موثرند تجویز می کنند. این کار به هیچ وجه صحیح نیست و به سلامت شخص لطمات جدی وارد می سازد. بهترین روش جهت افزایش سوخت مواد انرژی زا در بدن ورزش هایی مانند: پیاده روی، کوهنوردی و.. است که نه تنها موجب کاهش وزن می شود بلکه به سلامت و روحیه سازی و برخورداری از شادابی و نشاط فرد نیز کمک های موثری می کند و چنانچه ورزش و فعالیت جسمی با رژیم غذایی همراه باشد نتیجه خیلی موثرتر و مفیدتری در کاهش وزن به همراه خواهد داشت. افرادی که همراه رژیم لاغری، فعالیت های فیزیکی و ورزش مداوم دارند خیلی بهتر و سریع تر و سالم تر به رژیم کاهش وزن پاسخ می دهند و آسان تر به وزن طبیعی دست می یابند.

چگونگی پیروی از رژیم های لاغری

افرادی که در طول عمر خود به طور مکرر از رژیم های لاغری پیروی می کنند، به این ترتیب که بعد از مدتی استفاده از رژیم لاغری، آن را رها کرده و پرخوری می کنند و سپس مجددا به رژیم لاغری روی آورده و بعد از مدت زمانی دوباره رژیم را رها می کنند و این امر به کرات تکرار می شود دیگر به رژیم های لاغری پاسخ مثبت نمی دهند، زیرا پس از هر بار رژیم گرفتن به خصوص چنانچه این رژیم ها، نامناسب و بسیار کم کالری باشند، بدنشان به کالری پایین عادت می کند و بعد از رها کردن برنامه لاغری، افزایش وزن پیدا می کنند و هر چه این امر بیشتر تکرار شود افزایش وزن و چاقی شدیدتر خواهد بود. بنابراین افراد مستعد برای چاقی و اضافه وزن هرگز نبایستی رژیم لاغری را ناگهانی و سر خود رها کنند، البته رژیم لاغری لازم است حتما تحت نظر متخصص تغذیه و رژیم شناس تنظیم شود. چنین رژیمی چون طبق اصول صحیح تغذیه ای برنامه ریزی شود می تواند تمام نیازمندی های تغذیه ای فرد را تامین کرده و در او احساس سیری و رضایت از غذا خوردن ایجاد نماید.

توجه داشته باشیم که مفهوم رژیم لاغری صحیح، کم خوری و احساس گرسنگی دائم نیست بلکه اساس آن بر مبنای صحیح و متعادل خوردن استوار است.

تصویر ذهنی شخص از رژیم لاغری

یکی از مسائل مهمی که در موفقیت یا عدم موفقیت در کاهش وزن موثر است تصویر ذهنی شخص از رژیم لاغری است. در اکثر موارد افراد چاق و با وزن خیلی بالا تصور می کنند که با پیروی از رژیم لاغری باید به سرعت و به مقدار خیلی زیاد وزن اضافی را از دست بدهند. این باور به هیچ وجه صحیح نیست. کاهش شدید وزن مضرات بسیار زیادی برای فرد در بردارد.

افرادی که به سرعت و به مقدار زیاد وزن کم می کنند پس از مدتی، به همان سرعت وزن از دست رفته را دوباره کسب می کنند، هر چه کاهش وزن سریع تر باشد بازگشت به وزن قبلی با سرعت بیشتری انجام خواهد شد و این امر موجب دلسردی و یاس فرد از رژیم لاغری می شود.

کاهش سریع وزن چون به دلیل پیروی از رژیم بسیار سخت و کم کالری حاصل می شود، لذا به هیچ وجه قادر به تأمین نیازهای تغذیه ای شخص نبوده و بعد از مدتی کوتاه شخص را در معرض سوء تغذیه و عوارض بی شمار ناشی از آن قرار می دهد.

یکی از بارزترین عوارض کاهش سریع وزن، خستگی شدید، کاهش توانایی به هنگام انجام فعالیت های جسمی، سستی، بی حالی و بی میلی به کار به علت کمبود شدید انرژی دریافتی است که برای انجام فعالیت های روزانه و نیز اعمال حیاتی داخلی بدن ضروری می باشد و این حالت کمبود انرژی، کارایی فرد را کاهش داده و توان انجام فعالیت های روزمره را از او سلب خواهد کرد.

رژیم های حاوی انرژی بسیار پایین که منجر به کاهش سریع وزن می شود موجب کاهش قدرت ایمنی بدن و آمادگی ابتلای شخص به انواع عفونت ها و بیماری ها می شود. افرادی که به سرعت و به مقدار زیادی وزن کم می کنند آسیب پذیری خیلی بیشتری در برابر بیماری ها دارند و علاوه بر انکه به آسانی بیمار و بستری می شوند، دوران بیماری آنان نیز طولانی بوده و خیلی دیر بهبود می یابند به این ترتیب اوقات زیادی از عمر خود را به اجبار در بستر بیماری می گذرانند.

کاهش قدرت ایمنی در این افراد به علت عدم تامین نیازهای تغذیه ای در آنان است زیرا رژیم لاغری با کالری خیلی پایین نمی تواند حاوی مواد مغذی ضروری برای بدن آنان به میزان کافی باشد و به این ترتیب شخص را در معرض سوء تغذیه ناشی از کمبودهای غذایی قرار می دهد.

رژیم کم کالری

عوارض و اختلالات بی شماری در اثر پیروی از رژیم های غذایی خیلی محدود از کالری و کاهش سریع وزن در شخص بروز می نماید از قبیل: کم خونی ، اختلالات چشمی ، شب کوری ، تورم و عفونت پذیری لثه ها، اختلالات دندان ها و پوسیدگی دندان ، خشکی، خشونت و اختلالات پوستی، ریزش موها و خشکی و بد حالت شدن موها، شکنندگی ناخن ها، اختلالات استخوانی و بروز نرمی استخوان در بزرگسالان، اختلال در رشد و به تاخیر افتادن بلوغ جنسی در نوجوانان، اختلال در سیستم عصبی و بروز ناراحتی های عصبی، کاهش قدرت یادگیری و ضعف حافظه و بسیاری عوارض و اختلالات دیگر که به علت عدم دریافت کافی مواد مغذی به سبب پیروی از رژیم های خیلی محدود از کالری، در شخص بروز می کند.

از لطمه های دیگری که کاهش سریع وزن ایجاد می کند، کاهش قدرت ارتجاعی و شل و چروک شدن پوست است، همچنین عضلات استحکام و قدرت ارتجاعی خود را از دست می دهند که این امر موجب شل شدن و افتادگی عضلات می شود. این اختلال نهایتا منجر به پیری زودرس می شود و این امر به خصوص در خانم هایی که از رژیم لاغری غلط استفاده کرده و به سرعت کاهش وزن پیدا می کنند به وضوح مشاهده می شود.

با توجه به مراتب فوق توصیه می شود که افراد دارای اضافه وزن و چاقی به هیچ وجه اصراری جهت کاهش سریع وزن نداشته باشند زیرا مبتلا به عواقب و پیامدهای ناگوار آن که جبرانش بسیار مشکل است خواهند شد. افراد چاق نباید خود را با اشخاص لاغر یا دارای وزن طبیعی مقایسه کنند زیرا موجب دلسردی آنان نسبت به پیروی از رژیم لاغری خواهد شد. این افراد باید به روند کاهش وزن خود توجه کنند و به تدریج و به طور منظم و مناسب، وزن اضافی خود را از دست بدهند. کاهش وزن به میزان 4-2 کیلوگرم در ماه مناسب است مگر در موارد اضطراری و برای افراد خیلی چاق که حداکثر 6 کیلوگرم در ماه توصیه می شود.

انگیزه فرد در پیروی از رژیم لاغری

مسئله ای که در موفقیت یا عدم موفقیت در کاهش وزن موثر است هدف شخص در پیروی از رژیم لاغریست. بسیاری از افراد چاق دارای انگیزه قوی و صحیح برای کاهش وزن نیستند و اهداف کوتاه مدت و مقطعی و غیر منطقی برای این امر دارند. مثلا اصرار دارند که در مدت زمانی کوتاه، وزن اضافی خود را کاهش دهند تا برای شرکت در فلان میهمانی یا عروسی یا مراسم خاص، وزن مناسبی داشته باشند و البته پس از دستیابی به این هدف، رژیم لاغری را رها می کنند.

بعضی افراد چاق به خاطر چشم و هم چشمی و رقابت با دیگران، دست به پیروی از رژیم لاغری بسیار دشوار و نامناسب می زنند و اصرار دارند که در مدت زمانی کوتاه و با سرعتی زیاد وزن اضافی خود را کاهش دهند. چون ادامه چنین رژیم دشواری به علت ناکافی و نامناسب بودن امکان پذیر نیست بعد از مدتی نه چندان طولانی رژیم را رها کرده و به پرخوری پناه می برند.

برخی دیگر از افراد با وزن بالا، دچار وسواس در مورد وزن خود و نفرت از اندام خود شده و وزنشان حساسیت بیش از حد نشان می دهند. این مسئله موجب می شود که به سلامت خود توجه نکنند و از برنامه غذایی بسیار محدود از کالری و دشوار پیروی کنند که آنان را دچار اختلالات ناگوار و مشکل خواهد کرد و هرگز قادر به ادامه چنین رژیم نخواهند بود.

چنانچه انگیزه فرد از رژیم لاغری، برخورداری از سلامت بیشتر، مقاومت در برابر بیماری ها، کسب شادابی، نشاط، توان و نیروی بیشتر باشد مسلما در کاهش وزن و رسیدن به وزن نرمال و حفظ سلامت، کاملا موفق خواهند بود.

برلیانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی

منبع: مجله دنیای تغذیه شماره 72

دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:39

سیبی شکل هستید یا گلابی؟

سیب و گلابی

کالری، مقدار انرژی ای است که به وسیله غذا خوردن در بدن تولید می شود. کربوهیدرات، پروتئین و چربی موجود در غذاها، کالری را به وجود می آورند.

بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس، به بدن فرمان می دهد که چه مقدار از کالری موجود در غذاهای خورده شده را بسوزاند و چه مقدار از کالری اضافی غذاها را در بدن ذخیره کند.

کالری اضافی در بدن به شکل چربی ذخیره می شود و باعث افزایش وزن می گردد.

مقدار کالری مورد نیاز

مقدار کالری بر اساس، ترکیب بدن، جنس و سن تنظیم می شود.

ترکیب بدن : افراد عضلانی، احتیاج به کالری بیشتری دارند.

جنس و سن : آقایان و افراد جوان نسبت به خانم ها و افراد میانسال نیاز به کالری بیشتری دارند.

در مواقع تب و بیماری، نیاز به کالری زیاد می شود.

در هنگام فعالیت، کالری بیشتری احتیاج داریم.

چاقی

چاقی یک بیماری متابولیکی مزمن می باشد. امروزه چاقی به شکل یک معضل درآمده است، زیرا انواع و اقسام بیماری ها از چاقی منشا می گیرند؛ بیماری هایی از قبیل: سرطان روده بزرگ ، سرطان سینه، شکستگی استخوان ، دیابت، فشار خون بالا، بیماری های ریوی و قلبی و سنگ کیسه صفرا.

چاقی باعث بروز افسردگی، افزایش خطر در عمل جراحی، نامنظمی قاعدگی، افزایش آمار طلاق و خودکشی می گردد.

عوامل تاثیر گذار بر چاقی

1- ژنتیک : اگر هر دوی والدین چاق باشند 65 تا 70 درصد ، اگر یکی از والدین چاق باشد 40 تا 50 درصد و اگر والدین لاغر باشند، 9 درصد احتمال چاقی در بچه ها وجود دارد.

ورزش کردن

2- سن: با افزایش سن، تحرک بدنی و سوخت و ساز عضلات کم می شود، پس احتیاج به غذای کمتری داریم. لذا اگر مقدار غذا را کم نکنید، با افزایش وزن روبرو خواهید شد.

3- جنس: افزایش وزن در خانم ها بیشتر از آقایان می باشد. خانم ها دارای مقدار کمتری عضله نسبت به آقایان می باشند ، پس کالری را کمتر می سوزانند. 

4- زیاد غذا خوردن: خوردن غذاهایی که چرب هستند و کالری زیاد دارند.

5- ورزش نکردن : باعث می شود کالری مصرف شده نسوزد.

6- ترک سیگار: به علت آنکه نیکوتین موجود در سیگار، مقدار سوخت و ساز بدن را زیاد می کند، با ترک سیگار، سرعت سوخت و ساز بدن را کم کرده و افزایش وزن می یابید. ترک سیگار باعث می شود که مزه و طعم غذاها را بهتر درک کنید.

7- بارداری: در هنگام بارداری وزن مادر باید زیاد شود. بعد از بارداری با شیر دادن بچه و رژیم غذایی صحیح، می توان وزن مادر را به همان وزن قبل از بارداری برگرداند.

8- مصرف برخی داروها، به خصوص داروهای ضد افسردگی

9- عوامل متابولیکی بدن: کم کاری تیروئید ، برداشتن بیضه، نارسایی تخمدان، ورم مفاصل و ... .

هنگام ورم مفاصل ، تحرک بدنی بیمار کم می شود و دچار افزایش وزن می گردد. 

 اشکال بدن

فلفلی شکل

- قهوه ای (احتیاط):

شکل روبرو بدان معنی است که شما لاغر و به "شکل فلفل" می باشید. این هیکل از نظر سلامتی خوب نیست و باید مراقب خود باشید.

همچنین احتیاج به افزایش وزن دارید. 

 

شکل گلابی

- سبز(خوب) :

"شکل گلابی"، یعنی بدن سالم می باشد.

چربی های اضافی در باسن و ران ها ذخیره شده اند.

 

 

 

چاقی سیب و گلابی

- زرد (احتیاط):

در اینجا شما دارای "شکل گلابی – سیب" می باشید و باید از بدن خود مراقبت کنید و وزن خود را کنترل کنید.

 

 

 

چاقی سیبی شکل

- قرمز(خطر):

اگر چاقی در وسط بدن باشد، به آن اصطلاحا، "چاقی سیبی شکل" می گویند.

در این نوع چاقی، مقدار فراوانی چربی در قسمت شکم ذخیره می شود و باعث افزایش خطر بیماری هایی از قبیل: بیماری قلبی ، افزایش فشار خون، دیابت نوع 2 و انواع سرطان ها می گردد.

بنابراین سلامتی شما در خطر است و باید نزد متخصص تغذیه بروید.

 

لازم به ذکر است که در چاقی های سیبی شکل، خطر بیماری های قلبی بیشتر از چاقی های گلابی شکل می باشد.

از کجا می توان تشخیص داد که اضافه وزن دارید؟

1- در بزرگسالان به وسیله BMI : BMI محاسبه ای از قد و وزن شما می باشد. BMI بین 18 تا 25 نشان دهنده وزن متعادل، BMI بیشتر از 25 نشان دهنده اضافه وزن و BMI بیشتر از 30 نشان دهنده چاقی پُرخطر می باشد.

2- اندازه گیری دور کمر: متر را دور شکم خود بپیچید. اگر اندازه دور کمر بیشتر از 89 سانتی متر در خانم ها و بیشتر از 102سانتی متر در آقایان باشد، احتمال خطر بیماری های قلبی و دیابت زیاد می شود.

3- نسبت دور کمر به دور باسن: باید این نسبت کمتر از0/8  برای خانم ها و کمتر از 1 برای آقایان باشد.

در مطلب بعدی شیوه درمان چاقی با تغذیه صحیح، ورزش و دارو را برای شما توضیح خواهیم داد. با این امید که به آنها عمل کنید و موثر واقع شوند.

ادامه دارد...

مریم سجادپور- کارشناس تغذیه
دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:33

چاقی و لاغری، بحث روز

 

ترازو

دکتر عباسعلی محرابیان ،فوق تخصص گوارش درباره چاقی و لاغری توضیح می دهند:

همه فکر می‌ کنند هضم و جذب غذا کاری ساده و آسان است در حالی که سیستم پیچیده‌ای است. وقتی که غذا وارد سیستم گوارش می‌ شود، نرم شده، ‌هضم و جذب می ‌شود و تفاله‌اش دفع می ‌شود. همه دستگاه‌های بدن با سیستم گوارشی همکاری دارند تا بتواند غذا را آماده ی جذب کند و در اختیار همه قرار بدهد. خوردن و آشامیدن تحت کنترل مغز است و مراکز اشتها و سیری در آنجا قرار دارد و این امواج عصبی به طور خودکار باعث می‌ شوند، احساس سیری به ما دست بدهد و هر چه دلمان خواست نخوریم. در لوله گوارش هر قسمت مسئول یک کار است.

مری

مری فقط راه عبور غذاست. غذایی که می‌ خوریم، ممکن است خوب جویده نشده باشد.

معده

معده با حرکات خود و ریختن شیره معده که حاوی اسید است،‌ غذا را به ذرات ریز میلی ‌متری تبدیل می ‌کند و به آن مجوز عبور از معده را می‌ دهد. غذا که وارد روده باریک شد، ارگان‌های دیگر مثل صفرا و لوزالمعده ترشحات خود را روی آن می‌ ریزند تا با کمک آنزیم‌هایشان به اجزای ساده قابل جذب تبدیل شود(کربوهیدرات‌ها به قند ساده، چربی‌ها به نوع ساده‌تر و پروتئین‌ها به اسید‌آمینه.)

پس از جذب مواد از دیواره روده باریک به داخل خون، همه ارگان‌ها می ‌توانند، مواد لازم برای حیات‌شان را مورد مصرف قرار بدهند و در نهایت تفاله‌ها به روده بزرگ می‌ رود و دفع می ‌شود. این مقدمه را برای آن گفتم که بدانید هر قسمت به دلیل وظایفی که دارد اگر دچار بیماری یا هر گونه دستکاری شود، می‌ تواند در روند خوردن غذا تغییراتی ایجاد کند. این تغییرات می‌ تواند باعث لاغری یا چاقی شما بشوند. برای مثال وقتی لقمه‌های غذا به معده وارد شود، معده متسع می ‌شود و امواج عصبی را به مغز می ‌فرستد و مغز با برگشت امواجی به آن موجب احساس سیری می ‌شود. در بیماری‌هایی مثل سرطان یا مواردی که قدرت اتساع معده را می ‌گیرند، سیری زودتر حاصل شده و فرد لاغر می‌ شود. حالا می ‌توانیم از این ترفند استفاده کنیم و با برداشتن قسمتی از معده به وسیله جراحی، حجم معده را کوچک کنیم تا فرد کمتر غذا بخورد و زودتر احساس سیری کند. راه دوم این است که از غذاهای پرحجم مثل سالاد، میوه و سبزی که کالری کمی دارند اما معده را زود متسع می‌ کنند و به ما احساس سیری می ‌دهند، استفاده کنیم. با این کار کالری کمتری گرفته و چاق نمی‌ شویم.

روده باریک:

روده باریک مواد غذایی را ریز و قابل جذب می ‌کند و به دلیل طول زیادش (سه متر طول دارد) در مسیر آن، انواع موادغذایی جذب خون می ‌شوند. اگر بیماری‌هایی وجود داشته باشد که عمل جذب را مختل کند، فرد لاغر می‌ شود. حتی بعضی داروها که جذب موادغذایی خاصی را کمتر می‌ کنند و از عوارض‌شان لاغری است، در این قسمت هم دستکاری انجام می ‌دهند. برای مثال کسی که برای تنظیم فعالیت غده تیروئیدش دارو می ‌خورد، لاغر می‌ شود. باز ما می‌ توانیم از این ترفند استفاده کنیم. داروهایی که برای درمان چاقی هستند، هضم چربی را مختل می ‌کنند و چربی‌ها بدون اینکه جذب شوند، مستقیماً به روده بزرگ رفته و دفع می ‌شوند. یا حتی می ‌توان از روش‌های جراحی برای برداشتن یک قسمت از روده باریک کمک گرفت، اما نواحی حساسی که جذب مواد از آن نواحی برای بدن حیاتی است، نباید برداشته شوند. این کارها و دستکاری‌ها قطعاً عوارضی خواهد داشت و در مواقع خاص که چاقی شدید حیات بیمار را تهدید می ‌کند، انجام می ‌شود.

چاقی یا لاغری

از طرف دیگر، افرادی هستند که تمایل دارند چاق شوند و به جای تصحیح فرم غذا خوردن‌شان دست به مصرف خودسرانه برخی داروها می ‌زنند. این افراد لاغر باید به پزشک مراجعه کنند و مطمئن شوند به بیماری خاصی مبتلا نیستند چون بیماری‌های هورمونی مثل تیروئید، آدرنال، مشکلات عفونی، بیماری‌های قلبی و کبدی، کلیوی، دلایل عصبی، اجتماعی، روانی و مصرف الکل همه می ‌توانند دلیل لاغری شما باشند اما اگر سالم باشید، شاید با تحریک مرکز اشتها در مغز، مشکل شما به راحتی قابل حل باشد. چون ما داروهایی داریم که عارضه‌شان پرخوری است، مثل گروه آنتی‌ هیستامین‌ها که محرک اشتها است، اما تذکر مهم من به شما عزیزانی که به افراد غیرمتخصص مراجعه می ‌کنید و با دریافت و مصرف انواع کورتن از اینکه چاق شدید خوشحال می‌ شوید، این است که پوکی استخوان، پیدایش عفونت‌های فرصت ‌طلب، انواع مشکلات گوارشی و پیدایش بیماری قند عوارض کورتن است. این حالت شما چاقی نیست بلکه پف کردن ناشی از کورتن است.

بهتر است در صورت سلامت کامل، با انجام تمرینات ورزشی و خوردن غذاهایی با کالری زیاد و حجم کم (درست برعکس توصیه‌ام به افراد چاق) در وعده‌های بیشتر و فواصل کمتر به وزن دلخواهتان برسید.

آنهایی که معتقدند آب می ‌خورند و چاق می ‌شوند، تصور غلطی دارند چون کالری بیش از نیازشان می‌ گیرند و آن کالری به صورت چربی ذخیره می‌ شود. به افراد خوش اشتها و چاق توصیه می ‌کنم غذا را 10 تا 15 بار آرام بجوند تا خسته شده و کمتر میل کنند یا به جای قاشق از چنگال استفاده کنند تا به دلیل خسته شدن، غذا خوردن را رها کنند یا وسط غذاخوردن میز را ترک کنند تا از اشتها بیفتند. در این صورت خواهند دید از ذخیره چربی ‌شان استفاده می ‌شود و لاغر می ‌شوند.

دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:27

لذت کمتر از غذا = چاقی بیشتر

زنانی که کمتر از غذا خوردن لذت می‌برند، بیشتر چاق می‌شوند

خانمی چاق

عادات غذا خوردن برای همه آدم‌ها یک جور نیست. بعضی‌ها با همان لقمه اول، تمام مزه غذا را احساس می‌کنند و از آن لذت می‌برند، اما بعضی‌ها تا آخرین لقمه غذا را هم می‌خورند و با اینکه سیر شده‌اند، هنوز به دنبال لذت مزه غذا هستند.

محققان ثابت کرده‌اند که این دسته دوم که اغلب هم از بین خانم‌ها هستند، بیشتر مستعد چاقی هستند.

استفاده از اسکن مغزی نشان داد که بعضی از خانم‌ها از لحاظ ژنتیکی کمتر از غذاها لذت می‌برند و به همین دلیل با بیشتر غذا خوردن سعی می‌کنند این کمبود را جبران کنند.

برای محققان همیشه این سوال مطرح بود که آیا این افراد به خاطر لذت زیادی که از غذا خوردن می‌برند، غذای زیاد می‌خورند یا خیر؟

از نظر روان‌شناسی این مساله کاملا منطقی به نظر می‌رسید که انجام بیشتر یک عمل لذت‌بخش ممکن است به صورت عادت در آید، اما تحقیقات جدید باعث شد تا کارشناسان حالت معکوسی را هم برای خانم‌ها در نظر بگیرند.

طبق بررسی‌ها مشخص شد که بعضی از خانم‌ها به خاطر اینکه از خوردن غذا لذت کمی می‌برند، دست به یک رفتار جبرانی می‌زنند و با بیشتر غذا خوردن خود را در معرض چاقی و اضافه وزن قرار می‌دهند. آنها حتی توانستند در این دسته از خانم‌ها، یک ویژگی ژنتیکی خاص را هم مشخص کنند که ارتباط بیشتری بین سیستم پاداش‌دهی مغز و رفتار جبرانی را نشان می‌دهد.

مغز انسان

برای انجام این تحقیق، ابتدا به تعدادی از خانم‌های چاق و لاغر، تصویر یک غذا را نشان دادند و از آنها اسکن مغزی تهیه کردند. طبق انتظار، فعالیت مغزی افراد چاق با دیدن تصویر بیشتر از خانم‌های لاغر بود و این میل شدید آنها را به خوردن نشان می‌داد، اما انجام اسکن مغزی موقع خوردن غذا، نتیجه کاملا متفاوتی به دنبال داشت.

برخلاف تصور محققان، فعالیت سیستم پاداش مغز که در پاسخ به خوردن غذای دلخواه به وجود می‌آمد، در افراد چاق بسیار کمتر از افراد لاغر بود، یعنی اینکه افراد چاق از خوردن غذا لذت کمتری را احساس می‌کردند و برای درک بیشتر این لذت، بشقاب بعدی غذا را می خوردند.

در این سیستم پاداش هم مثل بقیه تجربه‌های لذت‌بخش مغز، دوپامین (یک ناقل عصبی) نقش اصلی را دارد و انجام ام‌آر‌آی (MRI) از نواحی مرکز دوپامین، نشان‌دهنده تجمع کمتر این ماده در مغز بعضی از خانم‌ها بود که اتفاقا اغلب آنها چاق و دارای اضافه وزن بودند.

نکته دیگری که در نتایج این تحقیقات عنوان شد، این بود که در هر فردی با خوردن بیشتر غذا، میزان لذت کمتر می‌شود. این مساله در فردی که به میزان طبیعی، لذت را حس می‌کند، موجب سیر شدن و دست کشیدن از غذا می‌شود، اما در کسانی که این ویژگی ژنتیکی خاص را دارند، باعث می‌شود تا بیشتر غذا بخورند.

بررسی یک ساله این خانم‌ها نشان داد که درصد بالایی از آنها دچار اضافه وزن شده‌اند. دکتر اریک استایس که مسئول این تحقیقات بود، می‌گوید: «مشکل اصلی اینجاست که بر اساس این تحقیق، وقتی خانمی در مسیر چاقی قرار می‌گیرد، بازگشت به لاغری بسیار مشکل‌تر خواهد بود.»

ژن Taq1A1 که مسئول این مشکل شناخته شده است، به عنوان ژن چاقی در خانم‌ها معرفی شده و دانشمندان می‌گویند این ژن ارتباط نزدیکی با میزان فعالیت‌های دوپامین در مغز دارد. در واقع طبق نظر این محققان، پدیده چاقی در خانم‌ها بسیار شبیه به اعتیاد است و به همین دلیل برای مبارزه با آن به غیر از رژیم‌های لاغری، باید درمان‌های مشاوره‌ای و روانی را هم در نظر گرفت.

نتایج این تحقیق باعث شد تا بسیاری از متخصصان تغذیه و لاغری، روش‌های درمانی خود را برای خانم‌های چاق تغییر دهند. آنها امیدوارند، آزمایش‌های ژنتیکی، بسیار زودتر از زمانی که یک فرد به مرز چاقی برگشت‌ناپذیر یا سخت برسد، خانم‌های در معرض خطر را مشخص کند و همچنین نوعی از درمان‌های دارویی جدید هم برای این افراد به وجود آید تا بتواند از طریق همان سیستم عصبی، این اشتیاق به غذا خوردن را در این خانم‌ها سرکوب کند.

 

اما به عقیده همه محققان نکته اصلی این تحقیق این است که به‌طور کلی خانم‌ها باید در هر حال از پرخوری پرهیز کنند چون حتی در آن دسته از خانم‌ها که این مشکل ژنتیکی وجود ندارد، پرخوری می‌تواند عوارض بدی را به دنبال داشته باشد.

ترجمه: دکتر سید احسان بیکایی
هفته نامه سلامت
دسته ها : سلامت
1387/10/5 16:16
خواص بابونهChamomileنام علمی این گیاه Chamaemelum nobile است. بابونه گیاهی است دائمی و کوچک، به ارتفاع تقریبا 30 سانتیمتر، دارای بویی معطر که در چمن زارها و زمین های شنی می روید. ساقه آن به رنگ سبز مایل به سفید، برگ های آن کوچک متناوب و دارای بریدگی های باریک، نامنظم و پوشیده از کرک است. گل های آن مجتمع در یک طبق که به طور منفرد در انتهای ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر می شود. در هر طبق، گل های سفید در اطراف و گل های زرد در قسمت وسط قرار دارند.

 

خواص درمانی بابونه:

بابونه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از تقویت کننده های تلخ به حساب می آید.1) یکی از مهم ترین خواص بابونه، درمان زخم و ورم معده است که به آسانی این مرض را درمان می کند. افرادی که سال های سال با این بیماری دست به گریبان هستند و از قرص های مختلف گران قیمت نظیر Lozac و Zantac و ... استفاده می کنند، می توانند با استفاده از بابونه، پول داروی خود را پس انداز کنند و سلامتی خود را نیز بازیابند. برای درمان زخم معده یک لیوان دم کرده غلیظ بابونه درست کنید (4 قاشق چای خوری بابونه خشک را در یک لیوان آب جوش و یا چهار تا چای کیسه ای بابونه در یک قاشق لیوان آب جوش ) و صبح ناشتا آن را بنوشید. سپس در رختخواب به پشت دراز بکشید و بعد از چهار دقیقه بخوابید. البته بعد از یک ربع ساعت می توانید صبحانه خود را میل کنید . این عمل را به مدت دو هفته ادامه دهید تا زخم و ورم معده به کلی شفا پیدا کند.2) بابونه اعصاب و قوای جنسی را تقویت می کند.3) بابونه تقویت کننده مغز است.4) بابونه ادرارآور و قاعده آور است.5) این گیاه ترشح شیر را در مادران شیرده افزایش می دهد.6) درمان کننده سردرد و میگرن است.7) استفاده از بابونه سنگ مثانه را خرد و دفع می کند.8) اگر کسی قطره قطره ادرار می کند، به او دم کرده بابونه دهید تا درمان شود.9) بابونه درمان کننده کمی ترشحات عادت ماهیانه است.10) برای درمان چشم درد، بابونه را در سرکه ریخته و بُخور دهید.11) برای تسکین دردهای عضلانی دم کرده بابونه بنوشید.12) جویدن بابونه برای التیام زخم های دهان مفید است.13) خوردن 5 گرم ریشه بابونه با سرکه ی رقیق محرک نیروی جنسی است (ریشه بابونه گرم تر و خشک تر از گل بابونه است).14) بابونه تب بُر و تسکین دهنده درد است.15) بابونه تقویت کننده معده است.16) برای تسکین درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها، به آنها دم کرده بابونه بدهید.17) برای رفع بی خوابی و داشتن یک خواب آرام و راحت، کافی است 10 دقیقه قبل از رفتن به رختخواب، یک فنجان دم کرده بابونه بنوشید.18) بابونه درمان کننده بی اشتهایی است.19) بابونه برای رفع ورم روده موثر است.20) دم کرده بابونه درمان کننده کم خونی است.21) از بابونه برای رفع کرم معده و روده استفاده کنید.22) بابونه تسکین دهنده دردهای عادت ماهیانه است.23) بابونه برای رفع زردی مفید است.24) حمام بابونه اثر نیرو دهنده دارد. برای این منظور چند قطره اسانس بابونه را در وان حمام ریخته،  مدت یک ربع در آن دراز بکشید.25) برای تسکین درد، چند قطره اسانس بابونه را با یک قاشق روغن بادام مخلوط کرده و روی محل های دردناک بمالید تا درد را تخفیف می دهد.26) اسانس بابونه مخلوط با روغن بادام برای رفع ناراحتی های پوستی نظیر اگزما ، کهیر و خارش مفید است.27) برای رفع گوش درد و سنگینی گوش، یک قطره روغن بابونه را در گوش بچکانید.28) اسانس بابونه چون اثر تهوع آور دارد، در مسمومیت های غذایی مصرف می شود.29) روغن بابونه را برای از بین بردن کمردرد، درد مفاصل و نقرس روی محل درد بمالید.30) با دم کرده بابونه اگر موهای بلوند را بشویید آنها را روشن تر و شفاف تر می کند.31) خانم هایی که یائسه شده اند، بهتر است همه روزه دم کرده بابونه بنوشند، زیرا اختلالات یائسگی را برطرف می کند.32) بابونه ضد آلرژی است.

طرز تهیه فرآورده های بابونه:

دم کرده بابونه : برای درست کردن دم کرده بابونه، یک قاشق چای خوری گیاه بابونه خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و مدت 5 دقیقه بگذارید تا دم بکشد.اسانس بابونه : حدود 8/0 تا 1 درصد، اسانس در این گیاه وجود دارد که به وسیله تقطیر با بخار آب به دست می آید. رنگ این اسانس آبی روشن است، ولی در اثر کهنه شدن به رنگ زرد مایل به قهوه ای در می آید. بوی این اسانس، بسیار قوی و طعم آن معطر و سوزانده است. اسانس بابونه در عطر سازی و برای معطر کردن غذاها به کار می رود.روغن بابونه با روغن زیتون : گل خشک بابونه را  برابر وزنش با روغن زیتون مخلوط کرده و روی آتش ملایم بگذارید تا دم بکشد (نباید بجوشد) و گهگاه آن را هم بزنید. سپس آن را از روی آتش بردارید و بگذارید تا مدت 24 ساعت بماند. سپس آن را از صافی با فشار رد کرده و در شیشه ای دربسته نگهداری کنید. برای نفخ شکم و قولنج آن را روی شکم بمالید.روغن بابونه با روغن کنجد : مقداری از گل خشک بابونه را با چهار برابر وزن آن با روغن کنجد مخلوط کرده و سپس به اندازه دو برابر گل بابونه، آب به آن اضافه کنید. آن را روی حرارت بگذارید تا بجوشد و آب آن به کلی تبخیر شود و فقط روغن باقی بماند. البته باید دقت کنید که روغن نسوزد.
دسته ها : سلامت
1387/9/16 16:55

 

ترکیب میکروبی دستگاه گوارش انسان و میکروب های وارد شده از طریق غذا به دستگاه گوارش می توانند اثرات مفید یا مضری بر سلامت داشته باشند.

شواهد فراوانی نشان می دهند که برخی از باکتری ها که برای تخمیر فرآورده های لبنی مانند ماست استفاده می شوند و تعدادی از میکروب های خاص و مفید دستگاه گوارش، اثرات قدرتمند ضد بیماری زایی و ضد التهابی دارند.

این میکروب ها باعث ارتقای مقاومت بدن نسبت به انواع میکروب های بیماری زا در روده می شوند که خود می تواند به عنوان درمان و پیشگیری در برابر بروز بیماری های ناشی از رشد و تکثیر این میکروب های بیماری زا باشد.

فرآورده‌های "پروبیوتیکی" حاوی باکتری‌های مفیدی هستند که پس از مصرف در روده ساکن می‌شوند و اثرات مفیدی در سلامتی انسان برجای می‌گذارند.

اصطلاح "پروبیوتیک (probiotic)" که ریشه لاتین دارد، به معنی "برای زندگی" است و سازمان جهانی بهداشت، این اصطلاح را به "ارگانیسم‌های زنده‌ای" اطلاق می‌کند که در صورت مصرف به میزان لازم، اثرات "سلامت‌زایی" موثری برای میزبان خود دارند.

پروبیوتیک، به‌عنوان صفت مواد غذایی حاوی این باکتری‌ها هم به‌کار می‌رود.

در واقع پروبیوتیک‌ها به دو صورت مصرف می‌شوند:

1- به صورت مکمل‌های غذایی به شکل پودر، شربت یا قرص

2- به صورت مواد غذایی غنی شده با پروبیوتیک‌ها؛ مثلا اگر در تولید هرگونه فرآورده لبنی تخمیری مانند ماست، از باکتری‌های پروبیوتیکی استفاده شود، محصول حاصل را پروبیوتیک می‌نامند.

ماست یک غذای سنتی و پُرمصرف است که حاوی مقادیر قابل توجهی از پروبیوتیک ها است. برای تولید ماست از باکتری های "لاکتیک اسید" استفاده می شود که باعث تخمیر شیر و تبدیل قند لاکتوز به اسید لاکتیک می شوند.

توسعه کاربرد پروبیوتیک ها به منظور تعدیل ترکیب میکروبی دستگاه گوارش، دیدگاه های جدیدی را در مورد نقش آنها در سلامت و پیشگیری از بیماری ها ارائه کرده است.

مطالعات زیادی اثرات مفید و درمانی آنها را بر سلامت روده انسان نشان داده اند. در اینجا برخی از مهم ترین شواهد موجود در ارتباط با مصرف ماست و گونه های باکتری "لاکتیک اسید" مورد استفاده برای فرآیند تخمیر شیر و اثرات ارزشمند درمانی و سلامت آنها را به خصوص در ارتباط با عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از بیماری ها از نظر خواهیم گذراند.

 

دسته ها : سلامت
1387/9/12 16:7
X